Bollguide

 

 Bedömning av skick:

A-B: De bästa bollarna vi säljer. Kan ha följande skönhetsfel:
  • Små Skrapmärken eller mindre jack
  • Nyansskillnader
  • Reklamlogo och större tuschmarkeringar

 

 

 

C: För dig som sprider bollarna. Kan ha följande skönhetsfel:

  • Bubblor
  • Små Jack (inte genomgående)
  • Skrapmärken
  • Nyansskillnader
  • Tuschmarkeringar
  • Reklamlogos

 

  

Hitta rätt boll

Det första du ska tänka på är att hålla dig till det som fungerar. Det kan vara roligt att testa nya modeller ibland men har du hittat en golfboll som fungerar för dig så rekommenderar vi att du håller dig fast vid den. Det andra du ska tänka på där många gör misstag är att du väljer den golfboll som går längst. Så ska du inte tänka då det nämligen är i närspelet du hämtar som flest slag. Utgå därför utifrån närspelet när du väljer boll. Det tredje vi vill nämna är att du ska hitta den känslan du trivs med vare sig det är en extrem mjuk boll eller en hårdare boll. Det är du själv som ska spela, ingen annan, välj därför det som känns bäst för dig och ditt spel.
Olika typer av bollar
Tourbollar är de golfbollarna som är absolut bäst. De har högst prestanda och ett mjukt skal, vilket gör att det finns flera prisvärda alternativ av den här sortens golfboll.

Exempel på Tourbollar:
Titleist Pro V1
Taylormade Tp5
Callaway Chrome Soft
Srixon Z-star
Sedan har vi tourbollar med en extra mjuk känsla som passar för de som vill ha den där mjuka känslan men samtidigt en bra prestanda.

Exempel på mjuka Tourbollar:
Bridgestone Tour B RXS
Vice Pro Soft
Srixon Q-star Tour
Premiumbollar kommer precis under tourbollar. Väldigt prisvärda golfbollar som fortfarande gör att du kan prestera på topp. Skillnaden mellan tourbollar och premiumbollar är skalet som är gjorda på olika material.

Exempel på Premiumbollar:
Callaway Supersoft
Titleist Tour Soft
Srixon Ad333
Distansbollar ger dig långa och raka slag för bra priser. Det finns både i den mjukare och hårdare varianten. De har alla lägre spinn för att ge ett rakare slag men också fokus på en lång sträcka.

Exempel på Distansbollar:
Wilson DUO Soft
Callaway Warbird
Titleist Velocity
Dambollar är speciellt utvalda för damer då de är extra mjuka för lägre svinghastighet.
Ordet "damboll" håll dock på att fasas ut en aning, många bollar idag är mjukare än dambollarna så ordet kan nog ses som onödigt idag.

Här hittar ni de allra mjukaste bollarna:
Mjuka bollar
 
Skillnaden mellan en golfboll till en annan
Det som skiljer golfbollarna ifrån varandra beror på spinn, känsla och design. Hur mycket en boll spinner är största skillnaden mellan olika golfbollar. Ju högre spinn desto större chans att få mer kontroll på bollen samt att få stopp på bollen. Vidare utgör bollens kompression, känslan när du spelar. Låg kompression ger dig en mjukare känsla och hög kompression en kraftigare känsla. Har du en låg svinghastighet ska du välja en boll med låg kompression. När vi kommer till design är det gamla vanliga vita inte det enda som finns ute på marknaden. Det är högst individuellt vad du föredrar men det finns alla olika färger och mönster på golfbollar och utbudet är stort.
 
Olika typer av konstruktioner
Något annat som också är värt att nämna är hur bollar är konstruerade för att förstå hur en golfboll fungerar. Alla bollar består av en kärna och ett ytterskal. Det finns 2-delade, 3-delade, 4-delade, 5 och 6-delade golfbollar. Det finns därmed ett enormt stort utbud. Det är kärnans kompression som avgör hur hård en boll känns. En hårt komprimerad kärna ger en fastare känsla och tvärtom med en mjuk komprimerad kärna. 4, 5 och 6-delade golfbollar ger mer spinn.

Börja med att välja bollflykt
Börja med att välja din önskade bollflykt, behöver du hjälp att få upp bollen i luften eller önskar du en låg bollbana?
Detta är det viktigaste att välja först, efter du gjort ditt val börjar man titta på den andra egenskaperna man önskar.

Vill jag att bollen ska stanna fort runt greenen?
Tourbollarna stannar fortast 
Premiumbollarna rullar lite
Distansbollarna rullar ut mest

Prioriterar jag mjuk boll eller någon som ger respons vid bollträff?
En mjuk boll kanske känns skönast eller behöver du känna vart du träffar bollen på klubbhuvudet?

Önskar jag en mer förlåtande boll vid missar?
Vid missar riskerar tourbollen att ge ännu mer spinn

Vad är min budget?
Det finns bollar för alla priser, här sätter du själv din gräns
 
När du har besvarat alla de här frågorna är vi säkra på att du kommer hitta rätt golfboll för just dig, vill du fortfarande ha hjälp så skriv i chatten eller skicka ett mail: Info@golfbollskungen.se

Mvh Linus